Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec Zewy
Kroki postępowania
Podgrzewając na małym ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
Gdy się zagotuje wsypać mąkę i cały czas mieszając gotować do momentu aż ciasto zrobi się świecące i odejdzie od ścianek garnka.
Następnie ciasto wyjąć na blat, podsypać mąką i chwile wyrabiać.
![Krok 1 - Przekładaniec Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przekladaniec-zewy1-2.jpg)
Na wymiar blaszki ( u mnie 21 x 25 cm ale proponuję odrobinę większą ) dociąć 6 papierów do pieczenia i na środek położyć jeden kawałek ciasta.
![Krok 2 - Przekładaniec Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przekladaniec-zewy2-2.jpg)
Postępować tak z każdą częścią ciasta, jeżeli zostanie nam jakiś nadmiar z odcięcia możne też je rozwałkować, upiec i potem zetrzeć na wierzch ciasta.
Placki z papierem wkładać osobno do blaszki i
![Krok 3 - Przekładaniec Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przekladaniec-zewy3-2.jpg)
Placki wystudzić.
![Krok 4 - Przekładaniec Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przekladaniec-zewy4-2.jpg)
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cały czas mieszając wlewać małym strumieniem mleczko o temperaturze pokojowej.
![Krok 5 - Przekładaniec Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przekladaniec-zewy5-2.jpg)
![Krok 6 - Przekładaniec Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przekladaniec-zewy6-2.jpg)
![Krok 7 - Przekładaniec Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przekladaniec-zewy7-2.jpg)
Ostatni ma być placek.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem pokroić w romby.
![Krok 8 - Przekładaniec Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przekladaniec-zewy8-2.jpg)