Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora
Kroki postępowania
Umyte i oczyszczone filety z kurczaka osuszyć i natrzeć ziołową przyprawą do kurczaka połączoną z olejem. Filety smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie ułożyć filety w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 12 minut w temperaturze 160°C.
![Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przepis-dnia-iii-odc.-46-ziolowy-filet-z-kurczaka-na-puree-z-kalafiora2-2.jpg)
Kalafiora ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 7-8 minut). Odcedzić, a następnie zmiksować dodając śmietanę. Przyprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą morską.
![Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przepis-dnia-iii-odc.-46-ziolowy-filet-z-kurczaka-na-puree-z-kalafiora3-2.jpg)
Obranego ogórka pokroić w słupki. Owczy ser pokroić w grubą kostkę. Połączyć ogórka, ser, liście bazylii i pomidorki. Sałatkę skropić olejem lub oliwą wymieszaną z bazylią i oregano. Całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę posypać prażonym na patelni kminkiem.
![Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przepis-dnia-iii-odc.-46-ziolowy-filet-z-kurczaka-na-puree-z-kalafiora4-2.jpg)
![Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przepis-dnia-iii-odc.-46-ziolowy-filet-z-kurczaka-na-puree-z-kalafiora5-2.jpg)
![Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/przepis-dnia-iii-odc.-46-ziolowy-filet-z-kurczaka-na-puree-z-kalafiora1-2.jpg)