Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie - smaki dzieciństwa
Wodę z margaryną podgrzewamy w garnku aż margaryna się rozpuści. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i dodajemy mąkę energicznie mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Powstanie gęsta masa zbita w "klucha". Zestawiamy ciasto z ognia i odczekujemy kilka minut aż lekko ostygnie. Kiedy to nastąpi dodajemy po jednym ż
jajku i miksujemy dokładnie aż powstanie gęsta, gładziusieńka masa.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy porcje ciasta formując ptysie. Między ptysiami należy zostawić dość dużą przerwę. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piecu przez około 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i jeszcze około 15 minut pieczemy aż ptysie nabiorą złotobrązowego koloru. Jeszcze ciepłe ptysie przekrawamy na pół.
KREM
Białka ubijamy z cukrem około 2 minuty. Przygotowujemy kąpiel wodną ( do rondelka wlewamy pół szklanki wody, zagotowujemy i stawiamy na nim miskę z białkami tak aby nie dotykała wody dnem) Na parze ubijamy białka przez 12 minut aż staną się lśniące, gęste i bardzo lepkie. Przekładamy białka do rękawa cukierniczego i napełniamy nimi ptysie. Czekamy aż białka ostygną i do końca stężeją.