Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pulpety w sosie śmietankowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5kg
łopatka bez kości 0,5 kg
śmietana
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Majeranek suszony Prymat
jajko 1 szt.
mąka
marchewka 1 szt.
bułka czerstwa 2 szt.
kostka rosołowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie śmietankowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, gotujemy.
Możemy posypać przyprawą do ziemniaków.
Krok 1 - Pulpety w sosie śmietankowym foto
2
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
Krok 2 - Pulpety w sosie śmietankowym foto
3
Mięso-łopatkę mielimy na pulpety.
Powstałą masę mięsną dokładnie mieszamy, dodajemy jajko, przyprawy, bułkę czerstwą.
robimy średnie kulki i obtaczamy w mące.
W wysokiej patelni wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołowa, gdy woda się zagotuje to wkładamy po kolei kulki mięsne na pulpety.
Do gotujących się pulpetów dodajemy starta na tarce marchewkę.
Krok 3 - Pulpety w sosie śmietankowym foto
4
Gdy pulpety będą już gotowe, wyjmujemy je i robimy sos śmietankowy (śmietana z mąką roztrzepana), doprawiamy do smaku.
W gotowym sosie zanurzamy pulpety.
Krok 4 - Pulpety w sosie śmietankowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 09.03.2015 19:08
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak