Przepis i sposób przygotowania na: Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło
- regionalna potrawa z Wielkopolski
- prosty przepis krok po kroku
- pomysł na tani obiad bez mięsa
Pyry z gzikiem, czyli twarogiem ze śmietaną, mlekiem, cebulą i szczypiorkiem, to tradycyjne danie pochodzące z Wielkopolski. Pyry, czyli po poznańsku ziemniaki, doskonale smakują z aromatycznym twarożkiem! Przepis jest wyjątkowo prosty, a efekt końcowy bardzo smaczny!
Kroki postępowania
Ziemniaki szorujemy i dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w mundurkach do miękkości.
![Krok 1 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyry-z-gzikiem-tradycyjne-wielkopolskie-jadlo1-2.jpg)
![Krok 2 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyry-z-gzikiem-tradycyjne-wielkopolskie-jadlo2-2.jpg)
Następnie siekamy cebulę, szczypiorek lub gdy nie mamy szczypiorku to pietruszkę. Przekładamy do twarogu i doprawiamy do smaku.
![Krok 3 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyry-z-gzikiem-tradycyjne-wielkopolskie-jadlo3-2.jpg)
![Krok 4 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyry-z-gzikiem-tradycyjne-wielkopolskie-jadlo4-2.jpg)
![Krok 5 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyry-z-gzikiem-tradycyjne-wielkopolskie-jadlo5-2.jpg)
Podajemy z ziemniakami obranymi lub w mundurkach. Na górze ziemniaka kładziemy łyżeczkę masła. Dobrze jest też naciąć u góry ziemniaka, aby masło wpłynęło do środka.
![Krok 6 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pyry-z-gzikiem-tradycyjne-wielkopolskie-jadlo6-2.jpg)