Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna domowa pizza na grubym cieście
Drożdże zalewamy letnią wodą, olejem i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Mąkę, sól, zioła prowansalskie i słodką paprykę mieszamy.
Wyrośnięte drożdże i suche składniki mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
2.Sos pomidorowy:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy koncentrat, oliwę, wodę i zioła prowansalskie. Mieszamy.
3.Cebulę obieramy. Cebulę, pieczarki, paprykę i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w małe i cienkie kawałki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
4.Ciasto dzielimy na cztery części i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średniej grubości. Gotowy placek przekładamy do wysmarowanej olejem blachy lub tortownicy, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy kolejno: cebulą, pieczarkami, papryką i pomidorami. Układamy szynkę i posypujemy serem.
5.Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Z podanego przepisu wychodzą cztery pizze.
Rada: Pizza lepiej smakuje polana ketchupem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem.