Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Makaron linguine z owocami morza, odc. 7
Czosnek i szalotkę siekamy, suszone pomidory kroimy w paski. Garnek rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Posiekane składniki podsmażamy, doprawiamy ziołami kuchni włoskiej. Dodajemy krewetki, małże, kalmara (oczyszczonego ze szkieletu i zewnętrznej błony), pokrojonego w kostkę i całość mieszamy, wyciskamy sok z cytryny, podlewamy białym winem. Pomidory kroimy w ćwiartki i wycinamy miąższ, pozostałe części pomidorów kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z owocami morza. Całość doprawiamy pieprzem grubo mielonym i solą morską. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron linguine. Bazylię siekamy i dodajemy do makaronu, wsypujemy orzeszki pinii i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz. Całość dekorujemy pachnotką.