Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna wątróbka z wiśniami
Wątróbka drobiowa jest często przyrządzana z jabłkiem. Ale te podroby będą równie pyszne z innymi owocami: gruszkami, wiśniami czy żurawiną. W tym przepisie możesz wykorzystać świeże wiśnie, ale sprawdzą się mrożone lub wiśnie z kompotu (odsączone).
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, żyłek, opłukać pod zimną wodą, osuszyć na ręczniku papierowym, do woreczka wsypać mąkę, dodać wątróbki i obsypać mąką. W ten sposób nie brudzimy blatu mąką.
Wątróbkę smażyć na gorącym oleju na złocisty kolor, dodać majeranek, mielony pieprz, dodać cebulę pokrojoną, mrożone lub świeże lub z kompotu wiśnie bez pestek, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem z 10 minut na średnim ogniu, solić wątróbkę po usmażeniu.
Wątróbka z wiśniami smakuje wyśmienicie - podaj ją z bagietką lub ziemniaczkami młodymi.