Przepis i sposób przygotowania na: Quasadilla z grillowanym kurczakiem
1/2 łyzeczki soli
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyzeczki pieprzu
1/2 ostrej papryki
1 łyzka oliwy z oliwek
1 łyzka soku z limonki
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta mielonej papryczki chilli
łyzeczka czerwowej słodkiej papryki
1 czerwona lub zółta papryka
sól do smaku
tortille pszenna 6 szt
grubo utarty zółty ser (dobrze topiący się)
salsa pomidorowa (przepis ponizej)
guacamole
kwaśna gęsta śmietana
Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie i cienkie paski. Posypać solą, kuminem, papryką, pieprzem, dodać oliwe i limonke. Wymieszać dokładnie, by przyprawy oblepiły mięso. Pozostawić na przynajmniej 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę czerwoną pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę i mieszając smażyć ok. 1 min. Dodać kumin, sproszkowaną
papryczkę i słodką paprykę oraz czosnek. Smażyć kilka minut, często mieszając. W razie potrzeby dosolić do smaku. Zdjąć z ognia. Wyjmujemy z marynaty mięso i smażymy na patelni grillowej az mięso sie zetnie. Nie dodaje juz oliwy bo oliwa była w marynacie. Usmażaone mieso dodaje do usmażonych warzyw i mieszam wszystko razem. Rozgrzewam duza patelnie (taka zeby zmiescila mi sie na niej tortilla), kłade na nią jedną
tortillę rozkładam na na niej równomiernie część farszu, dokładam 3 lyzeczki salsy pomidorowej, posypuję utartym serem. Na wierzch ułkłdam drugą tortillę. Smaże aż spód się troszkę zarumieni. Przykrywam talerzem, odwracam patelnei zeby tortilla znalazla sie na talerzu i ponownie zsuwam tortile na patelnei zeby sie przyrmieniła druga strona. i
ponownie nakladam talerz, odwracam patelnie i tortilla ląduje na talerzu. Quasadille kroje na kawalki, na srodek daje troche kwasnej smeitany, guacamole oraz salse. Podawac ciepłe. Będę mocno nieskromna ale to było Pyszne!