Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy
Do tak przygotowanego rozczynu dodać mąkę, mleko ( tyle mleka, aby ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż ciasto naleśnikowe, prawie jak ciasto drożdźowe ), cukier waniliowy, szczyptę soli. Wszystko należy porządnie uklepać drewnianą łyżką tak, aby powstawały w cieście pęcherzyki powietrza i ciasto \"pracowalo\". Tak przygotowane ciasto odstawić na chwilę.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroic je w plastry.
Najlepiej przygotować sobie szklankę z ciepłą wodą do maczania łyżki, którą będziemy nabierali ciasto na racuchy.
Łyżkę zamaczamy najpierw w szklance z ciepłą wodą po czym nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzaną, wylana tłuszczem patelnię, kładąc za każdym razem na wierzch plaster jabłka. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Smażymy z dwóch stron. Racuchy wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.