Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki bez jajek z jabłkami i nutą cytryny
Kroki postępowania
1. Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Dodajemy sól, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Ścieramy żółtą część skórki z całej, wyszorowanej cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
![Krok 1 - Racuszki bez jajek z jabłkami i nutą cytryny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/racuszki-bez-jajek-z-jablkami-i-nuta-cytryny1-2.jpg)
2. Jabłka obieramy i kroimy je w dość grubą kostkę (nie wrzucamy do ciasta). Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Odstawiamy.
![Krok 2 - Racuszki bez jajek z jabłkami i nutą cytryny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/racuszki-bez-jajek-z-jablkami-i-nuta-cytryny2-2.jpg)
![Krok 3 - Racuszki bez jajek z jabłkami i nutą cytryny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/racuszki-bez-jajek-z-jablkami-i-nuta-cytryny3-2.jpg)
4. Na patelni rozgrzewamy olej (tyle, żeby zakryło połowę racuszków). Zmniejszamy na wolny ogień. Na rozgrzany olej wylewamy łyżką ciasto. Gdy spód lekko się zezłoci w wierzch ciasta wtykamy jabłka. Smażymy jeszcze 1 minutę.
![Krok 4 - Racuszki bez jajek z jabłkami i nutą cytryny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/racuszki-bez-jajek-z-jablkami-i-nuta-cytryny4-2.jpg)
![Krok 5 - Racuszki bez jajek z jabłkami i nutą cytryny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/racuszki-bez-jajek-z-jablkami-i-nuta-cytryny5-2.jpg)