Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym
KREM JAGODOWY:
Umyte borówki wsypujemy do garnka , zasypujemy cukrem i zalewamy winem musującym.
Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając od czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się " masa "
( absolutnie nie ma być gładka! ).
Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby dosładzamy do smaku.
RACUCHY:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.
Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.
Odstawiamy na ok. 5 minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju ( z obu stron ).
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy przełożone przygotowanym kremem.
Gotowe!