Przepis i sposób przygotowania na: RATATOUILLE
Papryki dzielę na ćwiartki, oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w paseczki.
Cukinię kroję w około centymetrowe plastry, cebulę w większą kostkę, czosnek rozgniatam nożem.
Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w większe kawałki.
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, podsmażam cukinię po 2 minuty z każdej strony, przekładam do garnka.
Na łyżce oleju podsmażam paprykę około 4 minuty, co jakiś czas mieszam, przekładam do garnka.
Na dwóch łyżkach oleju smażę bakłażana przez 5 minut, często mieszam. Dokładam do podsmażonych wcześniej warzyw.
Na pozostałym oleju szklę cebulę wraz z czosnkiem. Dodaję pomidory, zioła prowansalskie i garść natki pietruszki, smażę około 10 minut.
Pomidory przekładam do garnka, zagotowuję, gotuję pod przykryciem kolejne 10 minut (w trakcie przemieszać 2-3 razy). Danie doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, wsypuję pozostałą natkę, mieszam.