Przepis i sposób przygotowania na: Risotto dyniowe z kurczakiem i szafranem
1 łyżkę masła rozpuszczamy w garnku z głębokim dnem, po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy dopóki się zeszkli.
Dodajemy kurczaka, solimy go i obsmażamy z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy ryż i wszystko raz jeszcze podsmażamy przez kolejne 2 minuty.
Dodajemy przyprawę curry i kurkumę, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. W tym miejscu zaczynamy stopniowo wlewać mleko, a następnie bulion po około 100 ml, za każdym razem mieszając. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcję płynu, dolewamy następną. Gotujemy w ten sposób risotto przez 15-20 minut, dolewając kolejne porcje bulionu, co chwilę mieszając i patrząc czy nasze risotto się nie przypala. Ryż ma być ugotowany al dente.
Jak ryż będzie ugotowany to naszą potrawę odstawiamy z ognia i dodajemy 1 łyżkę masła, ser oraz otartą bazylię i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz i dekorujemy otartą bazylią.