Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami
1. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i połowę oliwy z oliwek. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i połowę wrzucić na patelnie. Smażyć około 3 minut. Dodać oczyszczone oraz pokrojone grzyby wraz z posiekaną cebulą i smażyć około 6 minut. Zawartość patelni przełożyć do miski.
2. Na patelnie wlać pozostałą oliwę i dorzucić resztę czosnku. Po 2 minutach wsypać ryż i smażyć do czasu, aż będzie szklisty. Następnie na patelnię wlać białe wino, gdy płyn odparuje, ryż podlać bulionem i gotować ciągle mieszając, aż zmięknie. Pod koniec gotowania ryż doprawić sola i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki i usmażone grzyby z cebulą. Wymieszać. Podawać na gorąco.