Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Risotto z kurkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Risotto z kurkami - pyszna potrawa z grzybami. Moja rodzina zawsze jest nią zachwycona. Wykwintne połączenie kurek, ryżu i białego wina.

Składniki:

składniki

ryż 150 g
oliwa 4 łyżki
czosnek ząbki 4 szt.
wino białe 0.5 szklanki
cebula 0.5 szt.
masło 2 łyżki
kurki świeże 200 g
bulion warzywny 1 litr
natka pietruszki 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami

1. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i połowę oliwy z oliwek. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i połowę wrzucić na patelnie. Smażyć około 3 minut. Dodać oczyszczone oraz pokrojone grzyby wraz z posiekaną cebulą i smażyć około 6 minut. Zawartość patelni przełożyć do miski.


2. Na patelnie wlać pozostałą oliwę i dorzucić resztę czosnku. Po 2 minutach wsypać ryż i smażyć do czasu, aż będzie szklisty. Następnie na patelnię wlać białe wino, gdy płyn odparuje, ryż podlać bulionem i gotować ciągle mieszając, aż zmięknie. Pod koniec gotowania ryż doprawić sola i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki i usmażone grzyby z cebulą. Wymieszać. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak