Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z makiem
Kroki postępowania
Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, jajko, mleko z drożdżami i rozpuszczone oraz przestudzone masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.150 gram masła zamrozić i zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na 3/4 całego ciasta rozsypać starte masło i przykryć do połowy szerokości ciastem bez masła,
Ciasto ostrożnie rozwałkować na prostokąt tak, aby nie wyciekło w trakcie wałkowania masło, rozwałkowane ciasto ponownie złożyć na trzy tak jak wcześniej i schłodzić w lodówce 30 minut po tym czasie ponownie rozwałkować i złożyć( czynność powtarzać trzy razy)
Do gotowej masy makowej z puszki dodać orzechy, skórkę, marcepan i miód, dokładnie wszystko ze sobą połączyć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i pociąć na trójkąty
Piec w temp. 180st około 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilości wody na gładki lukier, przygotowanym lukrem polać upieczone i wystudzone rogale i zanim zastygnie lukier można posypać posiekanymi orzechami.