Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

rogaliki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 sztuki
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
olej 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
drożdże 4 dag
jajko do posmarowania
manadrynka jako nadzienie

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki

drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier.Mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozczyn z drożdzy, dodajemy 2 jajka i sól, zagniatamy ciasto. ewentualnie podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty,z brzegu układamy czastki manadrynki.zwijamy w rulon, nadajemy kształt rogala.wkładamy po boku czastki manadrynek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 16.02.2013 08:47
Świetny rogalik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak