Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa z brzoskwiniami
W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. W dużej misce umieścić białka i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać ocet i dalej ubijając łyżka po łyżce dodawać cukier z mąką. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Bezę rozsmarować na papierze, zachowując co najmniej 1 cm odstępu od brzegów papieru.
Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku, ok 20-25 minut. Upieczoną bezę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na parę minut do przestudzenia. Następnie rozłożyć papier do pieczenia i na niego wyłożyć bezę odwracając ją do góry nogami. Ściągnąć delikatnie papier i zostawić bezę do całkowitego przestudzenia.
Owoce drobno pokroić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Gotową wyłożyć na bezę. Na śmietanie rozłożyć owoce, (część owoców można zostawić do ozdobienia) pozostawiając z jednego krótszego boku odstęp na 3 cm, by przy zwijaniu rolady nadzienie nie wyciekło.
Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku. Górę rolady udekorować owocami.
Bezę można zjeść od razu. W lodówce przechowujemy ją do 2 dni.
Smacznego :)