Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa z truskawkami i galaretką
Kroki postępowania
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia o rozmiarze 24x34 cm.
W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. W dużej misce umieścić białka i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać ocet i dalej ubijając łyżka po łyżce dodawać cukier z mąką. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku, ok 20-25 minut. Upieczoną bezę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na parę minut do przestudzenia. Następnie rozłożyć papier do pieczenia i na niego wyłożyć bezę odwracając ją do góry nogami. Ściągnąć delikatnie papier i zostawić bezę do całkowitego przestudzenia.
Bezę można podać od razu. W lodówce przechowywać do 2 dni.
Smacznego :)