Przepis i sposób przygotowania na: Rolada migdałowa z bitą śmietaną
~~~~~~~
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać żółtka i delikatnie domieszać mikserem na najniższych obrotach.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia - dodać do masy jajecznej i wymieszać ostrożnie drewnianą łyżką, aby nie zniszczyć struktury białka.
Masę wylać na szeroką blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i rozprowadzić róną warstwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165*C na 20-25 minut.
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika biszkopt zwinąć razem z papierem w rulon i owinąć wilgotną ściereczką.
Pozostawić do zupełnego ostygnięcia, a jeszcze lepiej do następnego dnia.
Masa:
~~~~~
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Mleko zagotować i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę - odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę schłodzić, ubić na sztywno z dodatkiem cukru, aromatu migdałowego (ja dodaję aromat w proszku) oraz fixu.
Dodać przestudzone mleko z żelatyną i zmielone migdały - dokąłdnie wymieszać.
Roladę odwinąć ze ściereczki, ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, posmarować przygotowaną śmietaną i delikatnie zwinąć.
Owinąć zdjętym z rolady papierem i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Gotową roladę posypać cukrem pudrem.