Przepis i sposób przygotowania na: Rolady z szynki wieprzowej
Mięso podzielić na kawałki i rozbić na cienkie plastry .Każdy posmarować musztardą , doprawić solą i pieprzem oraz nałożyć przygotowane nadzienie
tj. cebulkę,kiełbasę , ogórki i paprykę. Zwinąć w ruloniki i spiąć szpilkami do rolad . Rolady podsmażyć na patelni . Dobrze zrumienione przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać wodą, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę,, pietruszkę , seler , ¼ papryki i dusić do miękkości.
Kiedy rolady i warzywa będą miękkie – warzywa zmiksować by zagęścić powstały z duszenia sos.Można dodać łyżeczkę śmietany. Całość doprawić solą i pieprzem oraz dodać koperek. Ja podaję z kluskami śląskimi i gotowanymi czerwonymi buraczkami startymi na grubych oczkach.