Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowo - wołowy
2.Dodajemy troszkę soli,liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego.
3.Od momentu zagotowania się zmniejszamy temperaturę gotowania tak aby wywar gotował się bardzo wolno.
4.Przy pomocy łyżki cedzakowej usuwamy z garnka wytrącające się białka w postaci ,, szumowin".
5.Gdy mięso nam się już trochę podgotuje dodajemy obrane warzywa. Całość gotujemy około 1i1/2 godziny.
6.Pod koniec gotowania dodajemy gałązki rozmarynu oraz połówki nieobranej,przypalonej na gazie cebuli.
7.Po ugotowaniu wyjmujemy z wywaru mięso oraz warzywa całość przecedzamy.
8.Ewentualnie,w razie potrzeby dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku.
9.Na talerze nakładamy makaron,posypujemy pokrojoną natką pietruszki i nalewamy gorący rosół.
Uwaga!Mięso oraz warzywa w formie zmielonej wykorzystujemy jako składniki farszu do naleśników i krokietów.