Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kostką grysikową
Co to jest grysik i kostka grysikowa? Kostka grysikowa to kostka z kaszy manny, zagotowanej z wodą i rosołem. To świetny, tradycyjny dodatek do zup, zwłaszcza do rosołu. Tu masz przepis na rosół drobiowo-wołowy z kostką grysikową. Smacznego!
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki. Grysik zalać wodą, wymieszać.
![Krok 1 - Rosół z kostką grysikową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rosol-z-kostka-grysikowa1-2.jpg)
Na gotującą odmierzoną wodę lub rosół (pół szklanki), wlać rozmieszany grysik, mieszać.
![Krok 2 - Rosół z kostką grysikową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rosol-z-kostka-grysikowa2-2.jpg)
Gotować 4-5 minuty, cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić w płaskim naczyniu i wystudzić, aby stężał grysik.
![Krok 3 - Rosół z kostką grysikową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rosol-z-kostka-grysikowa3-2.jpg)
Ugotować rosół, mięso przygotowane umyć zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Dodać jarzyny, przyprawić solą , pieprzem. Gotować do miękkości składników.
![Krok 4 - Rosół z kostką grysikową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rosol-z-kostka-grysikowa4-2.jpg)
Ugotowany grysik i wystudzony, gdy stężał pokroić na kostkę dowolnej wielkości.
![Krok 5 - Rosół z kostką grysikową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rosol-z-kostka-grysikowa5-2.jpg)
Włożyć na talerz przygotowaną kostkę grysikową.
![Krok 6 - Rosół z kostką grysikową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rosol-z-kostka-grysikowa6-2.jpg)
Zalać gorącym rosołem, posypać natką pietruszki. Podawać na obiad.
![Krok 7 - Rosół z kostką grysikową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rosol-z-kostka-grysikowa7-2.jpg)