Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewająca zupa z soczewicy
2 łyżki kminu rzymskiego ( dużo, bo uwielbiam)
1 łyżkę curry
2 ząbki czosnku
3 ziarenka pieprzu
kawałeczek imbiru surowego drobno posiekanego
przesmażyłam to ale niedługo, na tyle aż puściło zapach.
Dorzuciłam umyte i drobno pokrojone:
1 cebulę
białą część od pora
2 mniejsze marchewki
2 małe pietruszki
kawałek dyni ( tak około 20 dkg )
selera kawałek
1 czerwoną cebulą
2 małe pomidorki
1 cm kawałek ostrej papryczki chilli
to wszystko razem szybko w miarę wymieszałam, dałam temu chwilę i zalałam całość wodą a po chwili dorzuciłam prawie 25 dkg soczewicy zielonej, tylko wodą opłukaną.
Gotowałam ok. 30 minut, aż soczewica była miękka, ale nie rozpadająca się.
Polecam, ta zupa rozgrzewa i jest przyjemnie pikantna.