Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rybna zapiekanka z porem i zielonym groszkiem pod śmietanową kołderką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z miruny 0,5 kg (po rozmrożeniu)
por (biała część) 1 duży
natka pietruszki 1/2 pęczka
groszek zielony 1 szklanka
mozzarella 1 kula
śmietana 18 proc 300 g
suszone pomidory 1 łyżeczka (płatki)
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Porada

Pyszny sposób na zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Delikatna ryba zapiekana w porach i zielonym groszku pod kołderką ze śmietany. Do tego ciągnąca się mozzarella i aromat ziół. Palce lizać!

Przepis i sposób przygotowania na: Rybna zapiekanka z porem i zielonym groszkiem pod śmietanową kołderką

1. Filety z miruny kroimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy. Układamy na dnie dwóch naczyń do zapiekania. Na rybę układamy pokrojonego w talarki pora. Posypujemy połową płatków suszonych pomidorów. Wysypujemy groszek i połowę startej na dużych oczkach mozzarelli.

2. Śmietanę mieszamy z pozostałymi suszonymi ziołami i drobno posiekaną natką pietruszki. Wylewamy na zapiekankę i wyrównujemy. Posypujemy pozostałą mozzarellą. Całość pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak