Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sałatka warzywna do słoików

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

fasolka szparagowa 1 kg
cebula biała 1 kg
cukinie małe 1 kg
ogórki kiszone 1 kg
pomidory 1 kg
papryka 1 kg

Składniki na zalewę

woda 1 litr
sól 1 łyżeczka/kopiata
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warzywna do słoików

Wykonanie:
Fasolę, paprykę i cukinię wypłukać z papryki wyjąć nasiona i pokroić. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę, pokrojone ogórki, pokrojone pomidory, zalać wrzątkiem gotować około 5 minut, NASTĘPNIE ODCEDZIĆ. Zagotować wodę z solą, cukrem, kwaskiem, pieprzem i zielem angielskim po kilka ziaren. Przygotowane warzywa przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, włożyć po 1 ząbku czosnku i szczelnie zakręcić pokrywką. Pasteryzować około 25 minut. Surówka wspaniale nadaje się do wędlin i drugich dań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 11.07.2015 22:04
Pyszna sałatka:)
Ola1young 11.07.2015 16:39
pyszna sałatka nie tylko na zimę
Stenka 11.07.2015 15:38
Na zimę jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak