Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z buraków z gorgonzolą i orzechami
Przygotowywanie sałatki rozpocznij od najdłuższej czynności, czyli pieczenia buraków. Dokładnie je umyj, osusz i owiń folią aluminiową.
Zawinięte buraki włóż do mocno nagrzanego piekarnika (230 - 250° C) i piecz przez około dwie godziny.
Następnie wyjmij buraki, rozwiń folię, ostudź i obierz.
Orzechy podsmaż na suchej patelni.
Pokrój buraki na plasterki i przekrój każdy na pół. Przygotuj dressing łącząc ze sobą podane składniki: sól, mielony pieprz czarny, suszony czosnek, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Wymieszaj je dokładnie za pomocą trzepaczki.
Buraki przełóż do miski i polej dressingiem. Następnie dodaj ser pokrojony w kostkę, rukolę i podprażone wcześniej orzechy włoskie. Sałatkę dokładnie wymieszaj i podawaj z bagietką.
Podawać z bagietką.