Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pęczaku, dyni i batatów
Ugotuj kaszę pęczak: suchą kaszę opłucz, przesyp do garnka i zalej zimną wodą, a następnie posól. Gotuj bez przykrycia do miękkości (kasza będzie miękka po około 30 minutach).
Przekrój dynię hokkaido na ćwiartki, pozbądź się nasion i pokrój na plasterki, a następnie w kostkę.
Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości co dynię, a następnie pokrój cebulę.
Dynię razem z batatami i cebulą przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dopraw tymiankiem i czosnkiem suszonym oraz solą.
Piec w temperaturze 180°C, 20-30 minut. Zarówno bataty, jak i dynie muszą być miękkie.
Kaszę przecedź i osusz. Wymieszaj z pieczonymi batatami, dynią i cebulą. Na koniec dodaj świeżą rukolę i orzechy włoskie. Możesz je trochę posiekać.