Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z cieciorką, orzechami włoskimi i kuminem
Sałaty opłukać, osuszyć i większe kawałki podrzeć ręcznie. Pomidor umyć pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić obieraczką do warzyw na cienkie kawałki. Świerze zioła (kolendra, szałwia, oregano, hyzop), natkę pietruszki opłukać i rozdrobnić.
Ciecierzycę użyłam gotową z puszki. Suche ziarno, należy namoczyć i ugotować do miękkości, ostudzić.
Sos: oliwę, ocet winny zmieszać, doprawić solą i pieprzem. Kumin pomaga w trawieniu strączkowych. Jeśli jest w ziarenkach lekko podprażyć i utłuc w moździerzu, można użyć już zmielony, dodać do sosu.
Warzywa i zioła wymieszać, polać sosem, dodać orzechy włoskie (posiekane) wstawić do lodówki na 15-30 minut.
Gotowe, smacznego.