Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z sosem Cezara, boczkiem i jajkiem
Rozgrzewam patelnię i odrobinę oliwy, następnie wykładam plasterki boczku i smażę na początku na dużym ogniu, następnie na mniejszym, aż się zarumienią - około 5 minut.
Sałatę myję, rozdzieram na mniejsze kawałki i układam w pudełku, następnie dodaję kiełki i czerwoną fasolkę konserwową i mieszam je ze sobą.
Gotuję dwa jajka na twardo.
Przygotowuję sos Cezara - do niewielkiej miseczki dodaję:
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczkę musztardy dijon
- 3 łyżeczki sosu worcestershire,
- 1 łyżeczkę soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki parmezanu,
- 2 posiekane ząbki czosnku
i wszystko mieszkam.
Następnie do sałaty i fasoli dodaję zarumieniony i chrupki boczek, pokrojone w ćwiartki jajka i sos Cezara i posypuję parmezanem.