Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i brokułami
Propozycja na sałatkę z brokułem i tuńczykiem idealnie wpisuje się w typowe śródziemnomorskie propozycje lunchowe czy obiadowe. Sałatka z brokułem i tuńczykiem, a także masą innych składników takich jak oliwki, papryka czy pomidorki, to bogata kompozycja wartościowych składników. Ta sałatka jest niezwykle ciekawa pod kątem połączenia składników i ich struktur. Sałata jest chrupiąca, podobnie jak oliwki czy papryka, a tuńczyk, jogurtowy sos i pomidorki - miękkie i rozpływające się w ustach.
1. Sałatę umyć, osuszyć po czym rozłożyć na talerzach.
2. Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i wrzucić na wrzącą wodę, następnie gotować 2-3 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
3. Paprykę i pomidorki pokroić na kawałki.
4. Jogurt typu greckiego doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na sałacie układać paprykę, pomidorki, oliwki, brokuły oraz tuńczyka. Całość polać jogurtem, po czym posypać czarnuszką i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.