Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana z czosnkiem marynowanym
W tym czasie paprykę umyć, oczyścić z powięzi i pokroić w małą kostkę. Czosnek odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. Dymkę oczyścić, osuszyć i drobno pokroić razem ze szczypiorem. Część szczypioru odłożyć do posypania.
W dużej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, sumak, ok. 1/2 łyżeczki soli (ziemniaki gotowane w mundurkach nie są słone), trochę pieprzu i roztarte w moździerzu płatki chili (można je posiekać, można i wsadzić w całości). Wystygnięte ziemniaki pokroić w plastry ok. 1 cm grubości. Dodać do miski i delikatnie wymieszać. Dodać paprykę, czosnek skrupulatnie pokrojony i cebulkę. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą. Wyłożyć na półmisek i posypać odłożonym szczypiorem.