Przepis i sposób przygotowania na: Sarmale
2. Spód garnka lub naczynia do zapiekania wykładamy kiszoną kapustą. Farsz zawijamy w liście kapusty formując gołąbki. Gołąbki ciasno układamy w naczyniu kolejne warstwy przekładając liśćmi kapusty i przyprawami (czosnek w łupinach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek). Całość zalewamy gorącą mieszanką soku pomidorowego i bulionu. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
3. Upieczone gołąbki wyjmujemy z sosu. Sos przecedzamy, doprawiamy cukrem i ziemniakiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli sos nie jest jednolity należy go zmiksować.
4. Gołąbki podajemy z sosem i kwaśną śmietaną. Doskonale smakują z białym pieczywem lub ziemniakami.