Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

"Savarinki" z kurczaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 40 dag
pieczarki 20 dag
por (biała część) 1 szt
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
majonez 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek 1,5 łyżeczki
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
chili Prymat
sól
masło
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: "Savarinki" z kurczaka

Kroki postępowania

1
Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki.
Krok 1 - "Savarinki" z kurczaka  foto
2
Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki.
Krok 2 - "Savarinki" z kurczaka  foto
3
Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony por i smażyć jeszcze około 2 minuty.
Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - "Savarinki" z kurczaka  foto
4
Mięso i przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy.
Krok 4 - "Savarinki" z kurczaka  foto
5
. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą.
Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku.
Krok 5 - "Savarinki" z kurczaka  foto
6
Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić foremki. Piec 30 minut.
Krok 6 - "Savarinki" z kurczaka  foto
7
. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno. Dodatki i sos dowolne.
Krok 7 - "Savarinki" z kurczaka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 31.12.2014 08:19
Wygląda pysznie, muszę koniecznie wypróbować przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak