Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki kokosowe z malinami
Mleko zagrzać, dodać drożdże i cukier , wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, olej i powoli wlać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, ciasto mieszać długo aż wyrobi się i będzie gładkie. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Ser z dodatkami utrzeć na gładką masę.
przygotować foremki na muffinki w kształcie serduszek , posmarować olejem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok pół cm wyciąć foremką w kształcie serduszka i ułożyć na dnie każdej foremki, nałożyć po łyżce masy serowej i małą łyżeczką wyrównać. Na wierzch położyć znów wycięte foremką serduszka i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika wszystkie serduszka posmarować białkiem z jajka i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temp ok 200 st 30 min.
100 g mrożonych malin wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i lekko utrzeć.
Polać serniczki , ozdobić całą maliną lub listkiem mięty.