Przepis i sposób przygotowania na: Sernik
Blachę o wymiarach 23x33 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką.
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło kroimy na nieduże kawałki i ucieramy dokładnie mikserem. Wsypujemy partiami cukier i miksujemy do chwili, aż masło będzie puszyste, a cukier dobrze utarty.
Ciągle ucierając dodajemy pojedynczo żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy partiami mąkę z proszkiem.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Przygotowanie- masa serowa:
Twaróg mielimy trzykrotnie maszynką o drobnych oczkach.
Do twarogu dodajemy mleko i dokładnie miksujemy blenderem. Ciągle ubijając dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, a następnie żółtka jaj i całe jajka oraz olej.
Wsypujemy budyń i ponownie dokładnie miksujemy.
Ciasto wykładamy na blachę, wyrównujemy powierzchnię.
Na ciasto delikatnie wlewamy masę serową (najlepiej zrobić to chocholką, gdyż zbyt duża ilość masy na raz może sprawić, że w cieście zrobi się dziura i zamiast pysznego ciasta otrzymamy katastrofę kulinarną :P).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 45 minut.
Przygotowujemy pianę z białek:
Na 5 minut przed końcem czasu pieczenia ciasta zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni i ubijamy na sztywno białka jaj. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru i ubijamy do chwili aż białka będą błyszczące i mocno kremowe.
Pianę z białek nakładamy na ciasto (nie wyrównujemy piany, tylko pozostaiamy ją taką "poszarpaną".
Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.