Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Japoński
Kroki postępowania
Wsypujemy na stolnice mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wbijamy jajo.
Dodajemy posiekana margarynę .
Wsypujemy cukier i kakao .
Zagniatamy ciasto i do lodówki na pól godziny do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wkładamy do formy i palcami rozprowadzamy na samym dole ( tortownica , serce lub kek sówka).
Podpiekamy spód sernika koło 10 minut w 200 stopniach.
![Krok 1 - Sernik Japoński foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-japonski3-2.jpg)
Ubijamy jaja z cukrem na puch.
![Krok 2 - Sernik Japoński foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-japonski4-2.jpg)
Do ubitych jaja wlewamy mleko z margaryną.
![Krok 3 - Sernik Japoński foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-japonski5-2.jpg)
Dodajemy twaróg najlepiej z wiaderka ( odmierzyć 250 g ) i skórkę startą z cytryny.
![Krok 4 - Sernik Japoński foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-japonski6-2.jpg)
![Krok 5 - Sernik Japoński foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-japonski7-2.jpg)
Najlepiej do pieca wstawić naczynie z woda podczas pieczenia , wtedy sernik będzie wilgotny , a nie przesuszony.
Przykrywamy folią aluminiową gdy zacznie przypalać górę :)
![Krok 6 - Sernik Japoński foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-japonski8-2.jpg)