Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski z wiśniami
Kroki postępowania
1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (najlepiej 4 wałeczki) i schować do zamrażarki na około 1 godzinę.
![Krok 1 - Sernik królewski z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-krolewski-z-wisniami1-2.jpg)
2. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Zmiksować jajka z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. Drewnianą łyżką delikatnie przemieszać.
![Krok 2 - Sernik królewski z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-krolewski-z-wisniami2-2.jpg)
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na tarce o grubych oczkach zetrzeć połowę ciasta (2 wałeczki).
![Krok 3 - Sernik królewski z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-krolewski-z-wisniami3-2.jpg)
4. Na stratą warstwę ciasta wyłożyć masę serową, wygładzić. Na wierzch ułożyć odsączone wiśnie i lekko docisnąć.
![Krok 4 - Sernik królewski z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-krolewski-z-wisniami4-2.jpg)
5. Na wiśnie zetrzeć drugą połowę ciasta (2 wałeczki). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 60-70 min. Studzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu, wstawić do lodówki.
![Krok 5 - Sernik królewski z wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-krolewski-z-wisniami5-2.jpg)