Przepis i sposób przygotowania na: sernik na kruchych ciastkach
Kroki postępowania
Masło roztopic w garnuszku, wlać do pokruszonych ciastek.Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę ciestaczkową, wyrównać,odstawić.
![Krok 1 - sernik na kruchych ciastkach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-na-kruchych-ciastkach1-2.jpg)
Dodawać jaja, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.
Dodać pozostałe składniki(125ml kremówki, resztę kremówki zostawić na polewę) i miksować tylko do ich połączenia się. Na koniec wsypać pokruszoną chałwę(300g) i wymieszać ciasto szpatułką.
![Krok 2 - sernik na kruchych ciastkach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-na-kruchych-ciastkach2-2.jpg)
Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec przez około 1h. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Podczas chłodzenia zrobić polewę. W tym celu pokruszyć 100g chałwy do garnuszka i zalać 125ml kremówki, wymieszać blenderem. Podgrzać by polewa lekko zgęstniała, mieszać intensywnie. Ostudzić. Polewę wylać na sernik. Schłodzić w lodówce. W zimnie polewa ładnie zgęstnieje.
![Krok 3 - sernik na kruchych ciastkach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-na-kruchych-ciastkach0-2.jpg)