Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą czekoladą i żurawiną
Kroki postępowania
Ciastka i masło wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Wysypać do tortownicy (o średnicy 21cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Do rozdrabniacza wsypać połamaną czekoladę, zmiksować. Wsypać czekoladę do śmietanki i podgrzewać w mikrofali, aż czekolada się rozpuści w śmietance. Przestudzić.
Do miski wrzucić twaróg i mascarpone. Wlać śmietankę z czekoladą.
Zmiksować.
Dodać cukier i mąkę pszenną i ponownie zmiksować. Dokładnie, ale niezbyt długo by nie napowietrzać masy.
Wylać masę na schłodzony spód. Posypać żurawiną (wcześniej umytą i dokładnie osuszoną).
Piec w kąpieli wodnej 10 minut w 180 stopniach, kolejne 50 minut w 130 stopniach. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez noc.
przed podaniem posypać cukrem pudrem