Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną
Kroki postępowania
Kaszę ugotować w niewolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
![Krok 1 - Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-kasza-gryczana-i-zurawina1-2.jpg)
Spód: ciasteczka wrzucić do rozdrabniacza, zmiksować na okruchy. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wsypać okruchy do tortownicy (średnica 21cm) wyścielonej papierem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
![Krok 2 - Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-kasza-gryczana-i-zurawina2-2.jpg)
Masa serowa: do miski wrzucić twaróg, dodać kremówkę, cukier i budyń. Wymieszać.
![Krok 3 - Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-kasza-gryczana-i-zurawina3-2.jpg)
Wbić jajka i zmiksować masę na niskich obrotach aby składniki się połączyły.
![Krok 4 - Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-kasza-gryczana-i-zurawina4-2.jpg)
Dodać wystudzoną kaszę gryczaną , wymieszać dokładnie. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę serową.
![Krok 5 - Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-kasza-gryczana-i-zurawina5-2.jpg)
Żurawinę umyć, osuszyć dokładnie. Rozsypać na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na dno wstawić blaszkę z wrzątkiem. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze godzinę. Wystudzić w piekarniku, następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
![Krok 6 - Sernik z białą kaszą gryczaną i żurawiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-kasza-gryczana-i-zurawina6-2.jpg)