Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z chałwą
Kroki postępowania
![Krok 1 - Sernik z chałwą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-chalwa23-2.jpg)
![Krok 2 - Sernik z chałwą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-chalwa24-2.jpg)
![Krok 3 - Sernik z chałwą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-chalwa25-2.jpg)
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka. Miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy. Gdy masa jest puszysta dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Ponownie mieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy białka na puszystą piane. Otrzymaną pianę łączymy z masą serową.
![Krok 4 - Sernik z chałwą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-chalwa26-2.jpg)
Gotowy ser wylewamy porcjami na ciemne ciasto. Co wylaną porcje wykładamy warstwę pokrojonej chałwy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C.
Upieczony studzimy.
![Krok 5 - Sernik z chałwą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-chalwa27-2.jpg)
Śmietankę przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niej pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia chałwy. Pod koniec wlewamy żelatynę. Ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przestudzoną polewę wykładamy na wystudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Sernik odstawiamy do chłody by polewa zastygła.
![Krok 6 - Sernik z chałwą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-chalwa28-2.jpg)