Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK Z NADZIEWANYMI ŻURAWINĄ JABŁKAMI
KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrem.
Dodajemy masło oraz jajka.
Wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut.
MASA SEROWA:
Ser biały ucieramy z kremówką , jajkami , proszkiem budyniowym i cukrami.
CAŁOŚĆ:
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia.
Boki dokładnie!!! owijamy folią aluminiową.
Całość wkładamy do większej formy – będziemy piec w kąpieli wodnej!
Tortownicę wylepiamy rozwałkowanym ciastem ( zarówno spód jak i boki ), widelcem dziurawimy.
Jabłka myjemy , wydrążamy środki.
Na cieście układamy wydrążone jabłka , a następnie każde nadziewamy żurawiną.
Zalewamy masą serową.
Blachę zalewamy wrzącą wodą ( do połowy wysokości ).
Wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy!
Zajadamy!
Smacznego!