Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z nerkowców i persymony
Kroki postępowania
Daktyle moczymy w gorącej wodzie około 30-40 minut. Po tym czasie odciskamy i miksujemy blenderem. Do zmiksowanych daktyli dodajemy amarantus, mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
![Krok 1 - Sernik z nerkowców i persymony foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-nerkowcow-i-persymony1-2.jpg)
Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewając mleko kokosowe, olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny.
Miksujemy aż masa będzie gładka i nie będzie miała wyczuwalnych grudek.
![Krok 2 - Sernik z nerkowców i persymony foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-nerkowcow-i-persymony2-2.jpg)
![Krok 3 - Sernik z nerkowców i persymony foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-nerkowcow-i-persymony3-2.jpg)
Drugą część masy wylewamy na pierwszą i także wstawiamy całość do lodówki na kilka minut aby masa stężała.
![Krok 4 - Sernik z nerkowców i persymony foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-nerkowcow-i-persymony4-2.jpg)
2 kaki/szarony miksujemy na mus, dodajemy do wcześniej rozrobionej w 1 szklance gorącej wody galaretce (musi być ostudzona)
![Krok 5 - Sernik z nerkowców i persymony foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-nerkowcow-i-persymony5-2.jpg)