Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z truskawkami
Kroki postępowania
50 g otrąb pszennych prażonych
150 g herbatników typu petitki
130 g margaryny Kasia
Margarynę roztopić. Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu i wsypać do miski. Do ciastek wsypać otręby, wlać roztopioną lekko schłodzoną margarynę i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysypać przygotowaną mieszanką i wyrównać powierzchnię a potem wstawić do lodówki aby margaryna związała.
400 g jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
2 serki waniliowe ( typu Danio po 140 g )
1 budyń waniliowy ( 40 g )
4 wiejskie jajka
3/4 szk cukru
300 g truskawek
1 łyżka mąki
ajka wbić do miski, dodać cukier i wymieszać aż cukier połączy się z jajkami. Następnie dodać serek mascarpone, jogurt, serki i budyń i wymieszać aż nie będzie grudek. Gotową masę wylać na spód.
50 g polewy mlecznej
25 g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka 3,2%
W kąpieli wodnej roztopić polewę i czekoladę i połączyć z mlekiem. Gotową polewą polać sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin.