Przepis i sposób przygotowania na: serowa drożdżówka z owocami tropikalnymi...
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, aromat waniliowy 1 łyżeczka, margaryna stopiona 100 gram, owoce tropikalne mrożone 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 2 łyżki, twaróg tłusty śmietankowy 70 dag, żółtka 2 sztuki "L", cukier 3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka
świeże drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na 30 minut
do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru i mleka, aromat waniliowy, stopiony letni tłuszcz i w robocie wyrabiać ciasto z 7 minut, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
twaróg tłusty śmietankowy zmiksować z żółtkami, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, mrożone owoce tropikalne rozmrozić na durszlaku i wymieszać je z łyżką mąki ziemniaczanej
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte dać do formy, rozsypać owoce, na owocach rozsmarować twaróg
piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-60 minut, pod koniec pieczenia nakryć wierzch ciasta papierem do pieczenia aby ser się nie przypiekł za mocno, ciasto w formie dobrze wystudzić - drożdżówka jest w naszym domu najczęstszym ciastem, smakuje nam z wieloma różnymi dodatkami i smakami.........SMACZNEGO!!!