Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

serowo-cynamonowe oponki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
cynamon Prymat 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
cukier puder 3 łyżki
masło 125 gram
olej do smażenia 1 litr
twaróg 500 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: serowo-cynamonowe oponki

Masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy twaróg, cynamon (wg smaku) oraz mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy sodę oraz białka. Zagniatamy ciasto podsypując mąką jeśli trzeba.

Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość ok 5 mm. Wykrawamy szkalnką kółka robiąc kieliszkiem na środku każdego z nich dziurkę. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 07.06.2013 17:57
oj już dawno nie jadłam oponek, a one są takie smaczne :)
marta1221 07.06.2013 17:04
szybkie i pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak