Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju
Kroki postępowania
Filety śledziowe lekko wymoczyć, osączyć na sicie, osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić w średnie kawałki na jeden kęs i zalać sokiem wyciśniętym z całej cytryny - wymieszać i pozostawić na 15 minut.
Każdy kawałek śledzia zanurzyć (z jednej strony) w mieszance ziołowej.
![Krok 1 - Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sledzie-ziolowo-czosnkowe-w-oleju1-2.jpg)
![Krok 2 - Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sledzie-ziolowo-czosnkowe-w-oleju2-2.jpg)
![Krok 3 - Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sledzie-ziolowo-czosnkowe-w-oleju3-2.jpg)
Słoik szczelnie zakręcić, odstawić na 10-12 godzin w temp. pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 dni do zmacerowania.
![Krok 4 - Śledzie ziołowo-czosnkowe w oleju foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sledzie-ziolowo-czosnkowe-w-oleju4-2.jpg)