Przepis i sposób przygotowania na: Ślepka żabki.
KREM:
- 1 budyń śmietankowy
- 1 galaretka truskawkowa i jedna zielona
- 2 żółtka
-1 margarynę
-3/4 szkl cukru pudru
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu,zanim zrobi się gęsty wsypać do niego 1 suchą galaretkę.Dobrze wymieszać.Ostudzić. Budyń może wydawać się zbyt rzadki, ale to nie szkodzi-krem napewno wyjdzie a galaretka potem go lepiej ściągnie. W tym czasie rozpuścić drugą galaretkę w 1/2 l wody-zostawić aż zacznie tężeć.Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem,na końcu dodawać po łyżce zimnego budyniu.Utrzeć na gładką masę.
POLEWA CZEKOLADOWA:
-1/4 kostki Kasi
-3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
-3 łyżki kakao
rozpuścić margarynę z wodą,cukrem i kakao.Wymieszać na gładką polewę.
Zimny biszkopt przekroić na pół. W górnej części wyciąć kieliszkiem kółka 4 na krótkiej stronie i 6 na długiej.Krem wyłożyć na spodnią część ciasta i przykryć częścią z dziurkami.Lekko tężejącą galaretkę (zieloną) ponalewać w wycięte dziurki i przykryć je wyciętymi kółkami. Z polewy zrobić \"esy floresy\".Schłodzić w lodówce.