Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowa słodycz
Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każde ciasto należy oddzielnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę i upiec w 180ºC przez około 15 min.
MASA I WYKOŃCZENIE:
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litry wody. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem. Dokładamy stopniowo żółtka. Oddzielnie ubijamy śmietankę i dokładamy do masła utartego z żółtkami i cukrem. Do całości wlewamy tężejącą galaretkę.
Masę wylewamy na pierwsze ciasto miodowe i przykrywamy drugim.
Ciasto odkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Gdy masa już stężeje górne ciasto smarujemy mlekiem toffi. Układamy na nim pokrojone śliwki i całość polewamy rozpuszczonymi czekoladami.
Można do polania tego ciasta użyć jednej czekolady białej i jednej mlecznej.